ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΑΛΛΑΓΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ;

ΚΑΝΤΕ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ, ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΔΟΛΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ

Παρόλο που είναι δύσκολο να απαλλαγείτε εντελώς από τις κατσαρίδες, αυτό που μπορεί σίγουρα να βοηθήσει είναι ένας συνδυασμός καθαρισμού, επισκευών στο σπίτι και επιτόπιας εφαρμογής μέτρων καταπολέμησης. Πρώτα, καθαρίστε το σπίτι σας για να απομακρύνετε τυχόν εκτεθειμένες τροφές που μπορεί να προσελκύσουν τις κατσαρίδες. Έπειτα, ψεκάστε για να εξουδετερώσετε τις κατσαρίδες που βλέπετε καθώς και τα σημεία όπου κρύβονται (όπως ρωγμές και σχισμές). Στη συνέχεια, αντιμετωπίστε το πρόβλημα με δολώματα για κατσαρίδες ώστε να σκοτώσετε τις κατσαρίδες που δεν βλέπετε. Τέλος, χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικό για να δημιουργήσετε μία γραμμή άμυνας γύρω από το σπίτι σας και να κρατήσετε μακριά τις κατσαρίδες.

Ξεκινήστε με καθαριότητα

Η απόλυτη λύση για τις κατσαρίδες

κατσαρίδες στην κουζίνα

Επειδή στις κατσαρίδες αρέσει να τρώνε τα ίδια πράγματα που τρώμε και εμείς, κάντε σχολαστικό καθαρισμό για να μην τους επιτρέψετε να έρθουν προσκεκλημένες σε δείπνο. Σκουπίστε υπολείμματα τροφών ή ποτών (ιδίως εάν περιέχουν ζάχαρη, άμυλο ή λίπος). Καθαρίστε πίσω από το φούρνο, το ψυγείο και άλλες συσκευές, και αποθηκεύστε τις τροφές σε σφραγισμένα, αεροστεγή δοχεία. Πετάξτε παλιές κούτες και εφημερίδες, όπου συνηθίζουν να κρύβονται οι κατσαρίδες. Επίσης, θυμηθείτε να απομακρύνετε το φαγητό των κατοικίδιων όταν εκείνα τελειώσουν το γεύμα τους.

5 συμβουλές για τα δολώματα
  1. Για καλύτερα αποτελέσματα, χρησιμοποιήστε όλα τα δολώματα για κατσαρίδες που βρίσκονται στη συσκευασία. Όσα περισσότερα δολώματα τοποθετήσετε και όσο πιο κοντά τα τοποθετήσετε σε σημεία όπου έχετε δει κατσαρίδες (κοντά σε συσκευές, στο πλυντήριο, στο νεροχύτη, κλπ.), τόσο πιο πιθανό είναι να βρουν οι κατσαρίδες το δόλωμα και να το φάνε. Διαβάστε την ετικέτα πριν από τη χρήση.
  2. Μην ψεκάζετε ποτέ το δόλωμα ή την περιοχή γύρω από το δόλωμα με αεροζόλ ή υγρό εντομοκτόνο, γιατί τότε οι κατσαρίδες δεν θα φάνε το δόλωμα. Επίσης, μην τοποθετείτε ποτέ τα δολώματα σε σημεία όπου έχει γίνει ψεκασμός με προϊόντα αερολυμάτων.
  3. Αντικαταστήστε τα δολώματα για κατσαρίδες κάθε τρεις μήνες ή νωρίτερα αν αδειάσουν. Ελέγξτε μέσα στο δόλωμα με τη βοήθεια φακού για να δείτε αν έχει μείνει καθόλου προϊόν.
  4. Τα δολώματα για κατσαρίδες δεν σκοτώνουν εξ επαφής, και οι κατσαρίδες δεν πεθαίνουν μέσα στο δόλωμα. Στην πραγματικότητα, οι κατσαρίδες τρώνε το προϊόν στο δόλωμα και ορισμένες επιστρέφουν στη φωλιά και σκοτώνουν εκείνες που κρύβονται. Γι' αυτό μην ανησυχήσετε αν δείτε μία κατσαρίδα αμέσως μετά την τοποθέτηση των δολωμάτων!
  5. Τα δολώματα για κατσαρίδες είναι σχεδιασμένα να συναγωνίζονται άλλες πηγές τροφής. Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερο μπορείτε να καθαρίσετε τα υπολείμματα τροφών και ποτών, τόσο το καλύτερο.
To γνωρίζατε;

Είναι γνωστό ότι οι κατσαρίδες είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν γιατί αναπαράγονται πολύ γρήγορα. Μία γερμανική κατσαρίδα (το μικρότερο είδος) μπορεί να γεννήσει 40 αυγά τη φορά!

---

Αφαιρέστε το Roach Welcome Mat

πιστόλι σιλικόνης

Μην διευκολύνετε τις κατσαρίδες να εισέλθουν στο σπίτι σας. Σφραγίστε τα εξωτερικά ανοίγματα για να εμποδίσετε την εισβολή των κατσαρίδων. Οι περισσότερες κατσαρίδες βρίσκονται σε σκοτεινά σημεία με υγρασία όπως υπόγεια, ντουλάπια, κάτω από το νεροχύτη, μπάνια, και σε ανοίγματα όπου μπαίνουν οι σωλήνες στους τοίχους. Κάτι που μπορεί να βοηθήσει επίσης είναι να διατηρείτε το υπόγειο στεγνό και τα υδραυλικά σε καλή κατάσταση.

---

Συμβουλή από τους ειδικούς

Μην ψεκάζετε πάνω από δολώματα (ή μην βάζετε δολώματα πάνω από σπρέι)

Μην τοποθετείτε δολώματα για κατσαρίδες πάνω σε επιφάνειες που έχουν ψεκαστεί με αεροζόλ ή υγρό εντομοκτόνο. Αυτό μπορεί να εμποδίσει τις κατσαρίδες να επιστρέψουν στη φωλιά και να μεταφέρουν το δόλωμα σε άλλες. Αντίστροφα, μην ψεκάζετε ποτέ πάνω σε δολώματα, γιατί αυτό μπορεί να κάνει τα δολώματα μη βρώσιμα για τις κατσαρίδες.

----

Πλάσματα του σκότους

λάμπα 

Οι κατσαρίδες έχουν εξελιχθεί για να επιβιώνουν εκεί όπου λιγότεροι από τους φυσικούς θηρευτές τους μπορούν να τις δουν. Γι’ αυτό συνήθως εμφανίζονται στο σκοτάδι όπου είναι λιγότερο πιθανό να τις συνθλίψουν οι άνθρωποι. Το ενδιαφέρον είναι ότι ανάβοντας το φως, η κατσαρίδα δεν τρομάζει. Στην πραγματικότητα, οι δονήσεις, ο θόρυβος και τα ρεύματα αέρα τις φοβίζουν και κρύβονται, όχι το ίδιο το φως.

Από πού έρχονται οι κατσαρίδες;

σπίτι

Οι γερμανικές κατσαρίδες (το μικρότερο είδος) ζουν σε εσωτερικούς χώρους και μπορεί να μπουν μέσα από γειτονικά σπίτια, διαμερίσματα, κτίρια, χώρους απόθεσης απορριμμάτων, ή υπόγεια. Μπορεί επίσης να εισέλθουν μέσα σε τρόφιμα ή άλλες συσκευασίες όπως χαρτοκιβώτια ή χαρτοσακούλες. Οι αμερικανικές κατσαρίδες (το μεγαλύτερο είδος) μπαίνουν κυρίως από εξωτερικούς χώρους, ιδίως στις νότιες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών. Βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους γύρω από τα θεμέλια του σπιτιού, κοντά σε βεράντες, κάτω από σάπια φύλλα, ή σε αποχετεύσεις.