ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΑΛΛΑΓΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΣΙΑΤΙΚΕΣ ΣΦΗΚΕΣ, ΣΕΡΣΕΓΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΕΣ ΣΦΗΚΕΣ;

ΕΛΕΓΞΤΕ, ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ

Πολλοί προσπαθούν μάταια να απαλλαγούν από ασιατικές σφήκες, σέρσεγκες ή κοινές σφήκες. Μπορεί να μην είναι εύκολο να τις εμποδίσετε να κάνουν τη φωλιά τους στην αυλή σας ή γύρω από το σπίτι σας. Η καλύτερη προσέγγιση είναι να καταπολεμήσετε τη φωλιά αμέσως μόλις εμφανιστεί, ώστε ένα μικρό πρόβλημα με σφήκες να μην μετατραπεί σε μεγαλύτερο πρόβλημα. Το σημαντικό είναι να ελέγχετε τακτικά το σπίτι και την αυλή σας για ενεργές φωλιές ώστε να μην επιτρέψετε σε μεγάλους αριθμούς σφηκών να σας ενοχλήσουν αργότερα στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Βρείτε τη φωλιά

Ελέγχετε τακτικά το σπίτι και την αυλή σας για φωλιές ώστε να αποτρέψετε ένα μεγαλύτερο πρόβλημα στο μέλλον.

5 συνήθεις τοποθεσίες φωλιών

στοιβαγμένα ξύλα
 1. Κάτω από τέντες οροφής ή πίσω από παραθυρόφυλλα
 2. Κρεμασμένες από κλαδιά δέντρων
 3. Πάσσαλοι φράχτη και παιδικές χαρές
 4. Κούφιοι κορμοί δέντρων ή στοιβαγμένα ξύλα
 5. Οι φωλιές των κοινών σφηκών είναι συχνά κρυμμένες κάτω από το έδαφος, γι' αυτό να ελέγχετε προσεκτικά το γρασίδι και τα σημεία με εδαφοκάλυψη
Εμφάνιση που σκοτώνει

Γίνετε ντετέκτιβ και εντοπίστε τις φωλιές των κοινών σφηκών

Είναι γνωστό ότι οι φωλιές των κοινών σφηκών είναι δύσκολο να ανακαλυφθούν, αλλά διαβάστε μερικούς τρόπους για να τις εντοπίσετε:

 • Αναζητήστε μία μικρή τρύπα στο έδαφος, διαστάσεων περίπου όσο η διάμετρος μολυβιού. Μπορεί να υπάρχει μια μικρή χωμάτινη σωρός γύρω από το άνοιγμα.
 • Η πιο σίγουρη ένδειξη ότι υπάρχει φωλιά κοινών σφηκών είναι να παρακολουθήσετε τις σφήκες να μπαινοβγαίνουν από την τρύπα, ιδίως στη διάρκεια της ημέρας όταν είναι ενεργές.
 • Οι φωλιές βρίσκονται συχνά στη σκιά ή σε σκιερά μέρη, γι' αυτό ελέγξτε σημεία κάτω από δέντρα ή τέντες.
Μην πειράξετε τις μέλισσες!

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε το είδος εντόμου που αντιμετωπίζετε πριν επιχειρήσετε να απαλλαγείτε από αυτό. Αυτό είναι πολύ σημαντικό ιδίως όταν έχετε να κάνετε με μέλισσες. Οι μέλισσες είναι συνήθως τριχωτές, αντίθετα με τις ασιατικές σφήκες, τους σέρσεγκες και τις κοινές σφήκες. Είναι επίσης πολύ πιο υπάκουες και εξαιρετικά ευεργετικές για τον άνθρωπο ως επικονιαστές. Μπορείτε να αγνοήσετε τις περισσότερες υπαίθριες αποικίες μελισσών καθώς δεν θα σας δημιουργήσουν ποτέ πρόβλημα. Αν πρέπει να τις απομακρύνετε, συνιστούμε να απευθυνθείτε σε μελισσοκόμο για να το κάνει σωστά και με ασφάλεια.

Ωχ! Με τσίμπησε

Η καταπολέμηση μιας σφηκοφωλιάς δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αν δεχτείτε τσίμπημα και εμφανίσετε σοβαρά συμπτώματα, αναζητήστε ιατρική βοήθεια ΑΜΕΣΩΣ!

Χρησιμοποιήστε τα προϊόντα  Raid® για τις υπαίθριες φωλιές. Αφού ψεκάσετε καλά τη φωλιά, μπορείτε να την απομακρύνετε ή να την αφήσετε — σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να ξαναχρησιμοποιηθεί από άλλες σφήκες! Απλώς περιμένετε τουλάχιστον 24 ώρες πριν απομακρύνετε τη φωλιά.

6 συμβουλές για την καταπολέμηση των σφηκοφωλιών

 1. Αναλάβετε δράση το σούρουπο ή την αυγή όταν τα έντομα είναι λιγότερο πιθανό να είναι ενεργά.
 2. Φορέστε γάντια και μακρυμάνικο για να αποφύγετε το τσίμπημα.
 3. Ψεκάστε τα προϊόντα  Raid® για να σκοτώσετε ολόκληρη τη φωλιά.
 4. Όταν ψεκάζετε, φροντίστε να στέκεστε μακριά από τη φωλιά και όχι ακριβώς από κάτω. Το προϊόν ψεκάζεται σε απόσταση έως 6 μέτρων.
 5. Ψεκάστε προς τη φορά του ανέμου, όχι αντίθετα.
 6. Μην επιχειρήσετε ποτέ να καταπολεμήσετε τις σφηκοφωλιές μόνοι σας. Ζητήστε από κάποιον άλλο να το κάνει αν είστε αλλεργικοί στα τσιμπήματα.
Κλειδώστε τις έξω

Αν δείτε μέσα ασιατικές σφήκες, σέρσεγκες ή κοινές σφήκες το πιθανότερο είναι να υπάρχουν μόνο μία ή δύο σφήκες μέσα στη φωλιά τη φορά. Συναντώνται συχνά σε εσωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της άνοιξης όταν οι βασίλισσες αναζητούν τόπους για να φτιάξουν τις φωλιές, ή στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου όταν ψάχνουν για τροφές με ζάχαρη. Αν παρατηρήσετε μεγάλο αριθμό σφηκών σε εσωτερικούς χώρους, το πιο πιθανό είναι να έχουν φτιάξει φωλιά κάπου μέσα στο σπίτι σας.

εξωτερικοί χώροι

4 συμβουλές για να τις κρατήσετε έξω

 1. Βεβαιωθείτε ότι όλες οι ρωγμές σε πόρτες και παράθυρα είναι σφραγισμένες
 2. Ελέγξτε τις σίτες των παραθύρων για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν τρύπες
 3. Κρατήστε τους κάδους απορριμμάτων κλειστούς και μακριά από εισόδους
 4. Ξεπλύνετε τα υλικά ανακύκλωσης πριν τα ρίξετε στον κάδο
To γνωρίζατε;
κουτάκι αναψυκτικού

Οι ασιατικές σφήκες, οι σέρσεγκες και οι κοινές σφήκες προσελκύονται έντονα από τη ζάχαρη που περιέχεται σε ορισμένα ροφήματα. Φροντίστε να καλύπτετε πάντα τα ποτήρια των ροφημάτων για να τις εμποδίσετε να μπουν μέσα και να σας αιφνιδιάσουν με τσίμπημα!