ΠΩΣ ΝΑ ΠΕΡΙΠΟΙΗΘΩ ΤΟ ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΣΦΗΚΑΣ, ΣΕΡΣΕΓΚΑΣ Ή ΚΟΙΝΗΣ ΣΦΗΚΑΣ

ΠΛΥΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΔΙΩΞΤΕ ΤΟΝ ΠΟΝΟ

Περιποιηθείτε το τσίμπημα ασιατικής σφήκας, σέρσεγκας ή κοινής σφήκας με προσοχή. Αν σας τσιμπήσει σφήκα, φύγετε από την περιοχή και πλυθείτε με νερό και σαπούνι μόλις μπορέσετε. Τοποθετήστε μία κρύα κομπρέσα για να μειωθεί το οίδημα. Αν και είμαστε ειδικοί στα έντομα, δεν είμαστε ειδικοί σε ιατρικά θέματα, γι' αυτό εάν τα συμπτώματα είναι χειρότερα από ήπιο πόνο και οίδημα, αναζητήστε ιατρική βοήθεια ΑΜΕΣΩΣ!

Γνωρίστε τον εχθρό σας

Συνήθως, οι ασιατικές σφήκες δεν τσιμπούν εκτός εάν πειραχτούν οι φωλιές τους, αλλά όταν πρόκειται να τσιμπήσουν γίνονται πολύ επιθετικές. Αντίθετα, οι κοινές σφήκες και οι σέρσεγκες μπορεί να τσιμπήσουν χωρίς να προηγηθεί καμία πρόκληση, ιδίως στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου.

Αποφύγετε το τσίμπημα, φερθείτε έξυπνα

  1. Καλύψτε τις τροφές αν τρώτε σε υπαίθριο χώρο.
  2. Σφραγίστε ερμητικά τα δοχεία απορριμμάτων.
  3. Αν σας ενοχλεί μία σφήκα που αναζητά τροφή, μην επιχειρήσετε να τη χτυπήσετε. Απλώς απομακρυνθείτε αργά.
  4. Κρατήστε τα δοχεία απορριμμάτων μακριά από τους χώρους εστίασης.
Δεν είναι μια κι έξω

Οι μέλισσες (ευεργετικά έντομα απαραίτητα για την επικονίαση) συνήθως πεθαίνουν μετά το τσίμπημα, αλλά οι ασιατικές σφήκες, οι σέρσεγκες και οι κοινές σφήκες επιβιώνουν και μπορεί να τσιμπήσουν ξανά. Είναι σημαντικό να απομακρυνθείτε αμέσως από την περιοχή για να μην σας τσιμπήσει ξανά. Όταν μία κοινή σφήκα τσιμπήσει το θύμα της, απελευθερώνει μία “επιθετική φερομόνη” που ξεσηκώνει τις σφήκες που βρίσκονται εκεί κοντά για να επιτεθούν και εκείνες.

Σκοτώστε τη φωλιά

Για να αποφύγετε το τσίμπημα, μπορείτε να καταστρέψετε τη φωλιά αμέσως μόλις την εντοπίσετε. Να ελέγχετε τακτικά το σπίτι και την αυλή σας για σφηκοφωλιές. Καταπολεμώντας τη φωλιά άμεσα και έγκαιρα μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες μελλοντικού τσιμπήματος.

6 συμβουλές για την καταπολέμηση των σφηκοφωλιών

  1. Αναλάβετε δράση το σούρουπο ή την αυγή όταν τα έντομα είναι λιγότερο πιθανό να είναι ενεργά.
  2. Φορέστε γάντια και μακρυμάνικο για να αποφύγετε το τσίμπημα.
  3. Ψεκάστε το προϊόν Raid® για να σκοτώσετε ολόκληρη τη φωλιά.
  4. Όταν ψεκάζετε, φροντίστε να στέκεστε μακριά από τη φωλιά και όχι ακριβώς από κάτω. Το προϊόν ψεκάζεται σε απόσταση έως 6 μέτρων.
  5. Ψεκάστε προς τη φορά του ανέμου, όχι αντίθετα.
  6. Μην επιχειρήσετε ποτέ να καταπολεμήσετε τις σφηκοφωλιές μόνοι σας. Ζητήστε από κάποιον άλλο να το κάνει αν είστε αλλεργικοί στα τσιμπήματα.
Κλειδώστε τις έξω

Για να κρατήσετε τις ασιατικές σφήκες, τους σέρσεγκες ή τις κοινές σφήκες έξω από το σπίτι, σιγουρευτείτε ότι είναι κατάλληλα στεγανοποιημένο. Κλείνετε πόρτες και παράθυρα, διατηρήστε τις σίτες σε άριστη κατάσταση, και σφραγίστε τυχόν ρωγμές που οδηγούν στο εσωτερικό του σπιτιού σας. Είναι πιο πιθανό να μπουν μέσα στη διάρκεια της άνοιξης, όταν η βασίλισσα αναζητεί τόπο για τη φωλιά της, ή στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου όταν αναζητούν τροφές με ζάχαρη.

Αποφύγετε τα αιφνίδια τσιμπήματα

Καλύψτε τα ροφήματα όταν βρίσκεστε σε υπαίθριους χώρους. Οι ασιατικές σφήκες, οι σέρσεγκες και οι κοινές σφήκες προσελκύονται από τα σάκχαρα που περιέχουν ορισμένα ροφήματα και συχνά μπαίνουν μέσα στο ρόφημα για να το δοκιμάσουν.